Sinds 1982 is het Historisch Museum gevestigd in het voormalig gemeentehuis van Hedel. Het pand dateert uit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het pand zwaar beschadigd. Na herstel heeft het nog tot 1968 dienst gedaan als gemeentehuis.

Op de eerste verdieping vindt u vooral voorwerpen vanaf de periode van de eerste bewoning van het oude Hatalle (of Hedilla) tot voorwerpen die zijn opgegraven begin jaren 80 van de vorige eeuw, toen de restanten van het voormalige kasteel van Hedel zijn blootgelegd. Historische prenten, topografische kaarten, munten en zeer unieke muntstempels vullen de collectie aan.

Een uitgebreide fotoverzameling met straatbeelden, huizen, personen etc. van de afgelopen 100 jaar is aanwezig op de begane grond, terwijl in 1990 een aanbouw werd geopend met een unieke collectie van, deels typisch Hedelse, landbouwwerktuigen en – voorwerpen. Tevens worden wisselende thematische exposities gehouden.

Sinds juni 2014 is het Historisch Museum Hedel een geregistreerd museum.Het Historisch Museum en de collectie worden beheerd door de Stichting Hedels Historie, die tevens eigenaar van het museumgebouw is.

Sinds juni 2014 is het Historisch Museum Hedel een geregistreerd museum.