Nieuws

 

CORONA Virus UPDATE

Ondanks de versoepelingen van 1 juni hebben we besloten om het museum voorlopig nog gesloten te houden. We blijven mogelijke oplossingen bekijken om te zien of we alsnog open kunnen.

 

Coronavirus

 

 

300 jaar Paardenmarkt

Zaterdag 12 oktober wordt de aftrap gegeven voor de festiviteiten rondom het driehonderdjarig bestaan van de paardenmarkt. Een commissie bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente Maasdriel, de Stichting Hedels Historie, de Stichting Paardenmarkt Hedel (SPH) en de Hedelse Activiteiten Stichting (HAS) zijn hiervoor de afgelopen maanden druk in de weer geweest.

 

Het feest begint zaterdag om één uur voor alle Hedelse zestigplussers, die een erwtensoepbuffet krijgen aangeboden. Er is gekozen voor erwtensoep omdat dit gerecht en de paardenmarkt onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Vervolgens is iedereen vanaf kwart over twee welkom en treedt het Gelegenheidskoor op, dat onder andere het lied “Driehonderd jaar Paardenmarkt” ten gehore zal brengen. Om half drie vindt de officiële presentatie van het boek “Hedel – 300 jaar Paardenmarkt” plaats en zal het eerste exemplaar aan burgemeester Henny van Kooten worden aangeboden. Vervolgens kunnen de boeken, die besteld zijn, worden opgehaald. Tevens is er voor belangstellenden de mogelijkheid om voor 17,50 euro een (eventueel gesigneerd) boek te kopen. De HAS, die het boek uitgeeft, heeft ook een speciale paardenmarktvlag laten maken, die voor 10 euro te koop is.  

De feestelijkheden worden gehouden in het Dorpshuis Gelre’s End aan de Molendijk 1 in Hedel.

 

Historisch Museum Hedel

 

In het Hedels Museum wordt drie eeuwen paardenmarkt gevierd met een prachtige tentoonstelling met veel foto’s. Deze expositie wordt ook zaterdag geopend. De opening vindt plaats om half drie en om drie uur zal hoefsmid Henk Hofmans bij het museum op een traditionele wijze een paard beslaan. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met december 2019. Het museum, dat gehuisvest is aan de Voorstraat 2, is iedere maandagavond van zeven tot tien uur geopend en op zaterdagmiddag van twee tot vijf uur.

De gemeente Maasdriel heeft voor de paardenmarkt, die dit jaar op 4 november gehouden wordt, de colleges van de omringende gemeenten uitgenodigd. Ook John Berends, de commissaris van de Koning zal acte de présence geven.

De SPH wil het jubileum vorm geven door een film uit te brengen over de Hedelse paardenmarkt. Omdat hier de komende, 300ste paardenmarkt, niet in mag ontbreken, zal de film naar verwachting in januari 2020 uitkomen.

Boek Presentatie "Hedel Geschiedenis aan de Maas"

Geschiednis van HedelOp 21 december 2018 overhandigde Ben de Gier het eerste exemplaar (symbolisch, want de eerste druk is al uitverkocht!) van zijn boek Hedel, Geschiedenis aan de Maas dat onlangs is verschenen. Het boek behandelt de oorsprong van Hedel tot en met het Hedel van na de 2e wereldoorlog. Een apart hoofdstuk is gewijd aan de strijd tegen de rivier.

In de bijlagen vindt u de oorlogservaringen van een negenjarig Hedels meisje, persoonlijke verslagen van militairen van de Prinses Irene Brigade bij de slag om Hedel in april 1945, een uitgebreide lijst met namen en bijnamen van Hedelnaren en een tijdlijn met daarin opgenomen gebeurtenissen die direc if indirect invloed op Hedel hebben gehad.

Het boek is te verkrijgen in het museum tijdens openingsuren en bij de ReadShop in Hedel.

 

DVD Hedel 1955 en 1965

 

Misschien heeft u de videobanden nog en moeten deze worden vervangen? We hebben de videos gedigitaliseerd en in een heel beperkte oplage beiden op 1 DVD gezet.Voor € 15 is de DVD van u. Niet on-line te koop, maar wel in ons museum als we geopend zijn op zaterdag tussen 14.00 - 17.00 en op maandag van 19.00 - 22.00.

.DVD Cover voor website

Mededelingenkastje

De oudere Hedelnaren zullen zich nog herinneren dat aan de zijkant van het voormalige gemeentehuis (thans ons museum) een mededelingenkast hing.

In de mededelingenkast werden allerlei aankondigingen gedaan zoals:

  • voorgenomen huwelijken,
  • gemeentelijke verordeningen en
  • besluiten.

Sinds enkele weken hebben we een replica van de kast opgehangen. Hierin kunnen

  • niet-commerciële,
  • niet-ideële en
  • niet-politieke mededelingen

worden opgehangen, na beoordeling door het bestuur van de Stichting Hedels Historie.

De voorwaarden waaronder mededelingen kunnen worden geplaatst in het mededelingenkastje zijn te verkrijgen in het museum.